Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرونشست یکی از پدیده‌هایی است که در چند سال گذشته به دلایل مختلف مانند افزایش برداشت از آب‌های زیرزمینی، زلزله یا فرسایش خاک در کشور اتفاق افتاده است. یکی از روش‌های جلوگیری از عواقب این پدیده‌ها ایمنی سازی ساختمان‌ها و مصالح ساختمانی است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، یکی از بحران‌های مهم زیست محیطی مهم ایران در سال‌های اخیر، فرونشست زمین بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرونشست یکی از پدیده‌هایی است که در چند سال گذشته به دلایل مختلف مانند افزایش برداشت از آب‌های زیرزمینی، زلزله یا فرسایش خاک در کشور اتفاق افتاده است. یکی از روش‌های جلوگیری از عواقب این پدیده‌ها ایمنی سازی ساختمان‌ها و مصالح ساختمانی است.

ایران از جمله کشورهایی است که بیشترین درگیری فرونشست را ثبت کرده است. میزان فرونشست در ایران ۹۰ برابر میانگین کشورهای توسعه یافته گزارش شده است. در شرایط فعلی ۳۰۰ دشت ایران دچار این بحران بوده و در برخی از دشت‌های ایران، زمین وارد مرحله بحرانی ایجاد فروچاله‌ها قرار گرفته است.

دشت کبوتر آهنگ همدان، دشت ورامین، دشت نظرآباد، دشت تهران، مشهد و نیشابور و همچنین دشت‌های استان کرمان، اصفهان و قزوین از جمله مناطقی است که شرایط فرونشست در آن بحرانی است. در اصفهان در سال‌ها و به ویژه ماه‌های اخیر، خطر فرونشست بیش از پیش جدی شده به طوری که شاهد ریزش خیابان‌های اصلی شهر بوده و ترک‌های ناشی از آن به درون خانه‌ها و منازل مسکونی شهر اصفهان راه یافته است.

طرح جامع شهرها یکی از مراجع اصلی ساخت و ساز است که اگر در آن مسائلی همچون زلزله و فرونشست در نظر گرفته شود می‌توان ساختمان‌هایی مقاوم به این پدیده‌ها ایجاد کرد و خطر این پدیده برای ساکنان شهرها را کاهش داد. در این خصوص گفت‌وگویی با علیرضا قاری قرآن، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرکل اداره راه و شهرسازی استان اصفهان، داشتیم که شرح آن را در زیر می‌خوانید:

با توجه به مبحث فرونشست اصفهان، در خصوص دلیل ایجاد این مشکل و راهکارهای اجرایی و اقدامات انجام شده توضیح دهید.

فرونشست زمین مسئله‌ای بسیار فراگیر است که پایین رفتن سفره‌های آب زیرزمینی یکی از دلایل آن است، مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی متولی بررسی فرونشست‌ها در کل کشور است. با توجه به حساسیت این مسئله تیم‌ویژه‌ای برای بررسی آن در حال تحقیق هستند. نیازمند تأمین نقشه جامع از فرونشست در کل کشور هستیم. پس از تأمین این نقشه مانیتورینگ انجام شده و تغییراتی که در آستانه بحران قرار ندارد ترمیم خواهد شد.

برای فرونشست هم باید اقداماتی که برای زلزله انجام شد صورت گیرد. پهنه‌های اصلی و حساس فرونشست در کل کشور موجود است. بیش از ۸۰ درصد از شهرهای استان طرح جامع و تفصیلی دارد، این تعداد تا سال ۱۴۰۱ به ۱۰۰ درصد خواهد رسید. طرح جامع نوین اصفهان مرحله شناخت را پشت سر گذاشته و لازم است با همکاری اداره کل راه و شهرسازی استان و شهرداری اصفهان مراحل بعدی آن انجام شود. هنوز انتخاب مشاور برای اجرای این طرح انجام نشده است.

طرح جامع شهر اصفهان با رویکرد نوین نخستین طرحِ کشور با رویکرد برنامه‌ریزی راهبردی و فضایی است که بر اساس مصوبه ۲۸/‏۳/‏۱۳۹۷ شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در حال تهیه است. این طرح از دو مرحله اصلی تشکیل شده؛ به گونه‌ای که در مرحله اول مسائل، نیازها و ظرفیت‌های شهر تحت عنوان "گزارش تشخیص" شناسایی می‌شوند و در مرحله دوم بر اساس خروجی‌های مرحله اول، "دستور کارها" تهیه شده و مبنای تهیه برنامه‌های پیشنهادی قرار می‌گیرند. در مرحله اولِ این طرح مسائل و مشکلات شهر اصفهان از چهار مسیر متمایز و البته مرتبط با هم مورد کاوش، بررسی و شناسایی قرار گرفته است.

جمعاً تعداد ۸۸۲ مشکل در ۲۹ حوزه مورد بررسی در مرحله اول طرح شناسایی شد که به موضوع فرونشست زمین در دو حوزه موضوعی بافت فرسوده و آب و در قالب چهار مشکل اولیه فرونشست تدریجی زمین و عدم امکان نشت‌یابی در بافت‌های فرسوده، پدیده فرونشست دشت و تخریب آبخوان زاینده‌رود، پدیده فرونشست به علت تخلیه آب‌ها و برداشت‌های بی رویه در برخوار و عاشق آباد، نبود طرح و مدیریت جامع فرونشست زمین اشاره شده است.

جایگاه موضوعِ فرونشست در فرآیند شناسایی و تحلیل مشکلات شهر اصفهان در طرح جامع اصفهان چیست؟

در بیانیه مشکلات و مطالبات، فرونشست تدریجی زمین و عدم امکان نشت‌یابی در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد به عنوان یکی از کلان مشکلات محالت ناکارآمد شهری شناسایی شده است و هر چند به این مشکل در برخی نمونه‌ها اشاره شده است، اما بسیار جزئی‌تر از سایر مشکلات این محلات است و نمی‌توان آن را مشکل مهمی در میان مشکلات محلات ناکارآمد اصفهان تلقی کرد. این مشکل عملاً در دل مشکل کلان کمبود زیرساخت‌ها و خدمات در محالت ناکارآمد قرار گرفته و مهمترین پیامد ناشی از آن سرمایه گریزی از بافت‌های فرسوده مطرح شده است.

در حوزه آب، مشکلات مربوط به فرونشست به علت تخلیه آب‌ها و برداشت‌های بی رویه در برخوار و عاشق آباد و تخریب آبخوان زاینده‌رود، همچنین نبود طرح و مدیریت جامع فرونشست زمین ابتدا به عنوان یک کلان مشکل حوزه آب تحت عنوان " فرونشست زمین به دلیل برداشت‌های بی رویه از آبخوان و ضعف در مدیریت آن " شناسایی شده و در مرحله تلفیق و پایش مشکلات توسط تیم تهیه کننده طرح، موضوعِ فرونشست نه به‌عنوان یک مشکل ساختاری بلکه ذیل روبنایی ترین مشکل (معلول ناشی از همه مشکلات و علت‌ها) یعنی کم آبی به‌عنوان پیامد ناشی از مسائل مربوط به حکمرانی آب (مسائلی همچون عدم تأمین حق آبه زیست محیطی زاینده رود، بارگذاری بیش از حد جمعیت و کاربری‌ها نسبت به ظرفیت آبخوان و برداشت بی رویه از آب‌های زیرزمینی) شناسایی شده است.

با توجه به دیدگاه علمی جنابعالی و ارزیابی‌هایی که از مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی داشتید، وضعیت فعلی این مرکز به چه صورت است؟ (نقاط ضعف، قوت و چالش‌های این مرکز را بیان کنید)

مرکز تحقیقات یکی از مراکزی است که بر اساس مصوبه مجلس تأسیس شده و وظیفه اصلی آن حل مسئله مسکن در کشور است. تأمین صحیح نیاز مسکن از جمله اهدافی است که مرکز تحقیقات باید آن را تأمین کند. وزارت راه و شهرسازی وظایف متعددی بر عهده دارد که مرکز تحقیقات، اتاق فکری برای آن است.

مسیر مرکز تحقیقات در دهه‌های گذشته تئوری شده و به سمت دانشگاه‌ها حرکت کرده است. امروزه مرکز تحقیقات شامل ۲۵ بخش تخصصی از حوزه‌های هوشمندسازی، تا ژئوتکنیک و زیرساخت‌های عمرانی است. گواهینامه مشخصه فنی بر مصالح ساختمانی با نظارت مرکز تحقیقات صادر می‌شود و زیرساخت‌های آزمایشگاهی منحصر به فردی در این مرکز ایجاد شده است.

فاصله بین اقدامات تئوری تا حوزه اجرا، حلقه مفقوده مرکز تحقیقات بوده است. با وجود نوآوری‌هایی که در فضای آکادمیک کشور ایجاد شده در اجرا شاهد این نوآوری‌ها نیستیم و حتی وزارت راه و شهرسازی هم در ساخت راه‌ها از روش‌های سنتی و قدیمی استفاده می‌کند. اگر مرکز تحقیقات بتواند به طور کاربردی در کشور اقدام کند، علاوه بر افزایش کیفیت فعالیت‌های عمرانی منجر به کاهش هزینه‌ها هم خواهد شد.

بنا بر سیاست گذاری‌های به عمل آمده چه اهداف اجرایی را در مرکز تحقیقات دنبال می‌کنید؟

به دنبال آن هستیم که ارتباط ساختاری مرکز تحقیقات با بدنه وزارت راه و شهرسازی و اداره کل استان‌ها و همچنین شهرداری‌ها برقرار شود. کلی‌ترین هدفی که دنبال خواهد شد مرتبط‌سازی بدنه مرکز تحقیقات با بدنه دستگاه‌های اجرایی کشور است. اقدامات برای جلوگیری از فرونشست و زلزله از جمله پروژه‌های اصلی مرکز تحقیقات است. ۱۴۰۰ دستگاه زلزله نگار در حال نصب در کل کشور است. همچنین صنعتی سازی ساختمان از جمله پروژه‌های با اهمیت و اصلی مرکز تحقیقات است که نیازمند اعتمادسازی است.

اولین ساختمان‌هایی که ارکان مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در آن رعایت شده آماده بهره برداری است. در این ساختمان‌ها مرکز تحقیقات نظارت عالیه داشته و در مراحل ساخت همه مقررات با نظارت اجرایی شده است. این ساختمان‌ها به مدت دو تا سه سال مانیتورینگ می‌شود تا میزان مصرف انرژی در آن اندازه‌گیری شده و داده‌های دقیقی از آن احصا شود. تاکنون به دلیل حضور نداشتن مرکز تحقیقات در مراحل اجرا، بسیاری از مقررات به دقت اجرایی نشده است.

کد خبر 561382

منبع: ایمنا

کلیدواژه: فرونشست زمین فرونشست زمین در اصفهان آمار فرونشست زمین خشکسالی و فرونشست زمین دلیل فرونشست زمین فرونشست زمین در ایران پیامد های فرونشست زمین فرونشست زمین چیست فرونشست زمین های دامنه فرونشست اصفهان فرونشست در اصفهان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق راه و شهرسازی مرکز تحقیقات فرونشست زمین ساختمان ها شناسایی شد شهر اصفهان کل کشور مرحله اول پدیده ها طرح جامع بی رویه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۰۸۲۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقیقات اتحادیه اروپا از متا بر سر کنترل اطلاعات غلط

رگولاتورهای اتحادیه اروپا قرار است تحقیقاتی را درباره عملکرد شرکت متا در مقابله با نشر اطلاعات غلط در پلتفرم‌های شبکه اجتماعی این شرکت، آغاز کنند.

به گزارش ایسنا، روزنامه فایننشیال تایمز به نقل از دو منبع آگاه نوشت: رگولاتورهای اروپایی گمان می‌کنند که مدیریت محتوای شرکت آمریکایی متا، برای متوقف کردن نشر تبلیغات سیاسی که فرآیندهای انتخاباتی را در معرض خطر تضعیف قرار می‌دهد، کافی نبوده است.

اما انتظار نمی‌رود کمیسیون اروپا در بیانیه خود، به روسیه اشاره کند و تنها به دستکاری اطلاعات توسط عوامل خارجی، اشاره خواهد کرد. شرکت متا و کمیسیون اروپا در این باره توضیحی ندادند.

پیش از این گزارش شده بود شرکت متا که مالک فیس‌بوک است، تیمی برای مقابله با نشر اطلاعات غلط و سوءاستفاده از هوش مصنوعی در آستانه انتخابات پارلمانی اتحادیه اروپا در ژوئن، تشکیل خواهد داد. مارکو پانچینی، مدیر امور اتحادیه اروپای متا در یک پست وبلاگ اعلام کرد تا نزدیک شدن به زمان انتخابات، ما مرکز فعالیت‌های انتخاباتی را برای شناسایی تهدیدهای احتمالی و خنثی کردن فوری آنها، فعال خواهیم کرد.

بر اساس گزارش رویترز، ده‌ها کشور در سراسر جهان از جمله انگلیس، اتریش و گرجستان، رهبران جدیدی را در سال ۲۰۲۴ انتخاب می‌کنند. انتخابات‌های پارلمان اروپا هم در ژوئن برگزار می‌شود. اما نگرانی‌هایی نسبت به مداخله در انتخابات و انتشار محتوای گمراه‌کننده با کمک هوش مصنوعی،‌ وجود دارد.

رشد سریع هوش مصنوعی مولد که می‌تواند متن، تصاویر و ویدئو را در چند ثانیه تولید کند، این واهمه را ایجاد کرده که فناوری جدید ممکن است امسال، برای مختل شدن انتخابات در سراسر جهان مورد استفاده قرار گیرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برگزاری مراسم روز ملی شوراها/ ۱۰ درصد شهرهای استان اصفهان بدون شهردار اداره می‌شوند
  • خطرناک‌ ترین استان در بحران فرونشست
  • قدردانی دادستان کل کشور از اقدامات فرماندهی انتظامی هرمزگان
  • این استان خطرناک‌ترین استان در بحران فرونشست شناخته شده است
  • خطرناک‌ترین استان‌های ایران در میزان «فرونشست»
  • ظرفیت شهرهای خواهرخوانده در گسترش دیپلماسی فرهنگی در اصفهان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه این استان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه در این استان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه اصفهان
  • تحقیقات اتحادیه اروپا از متا بر سر کنترل اطلاعات غلط